Meld een overlijden (24/7) 06 814 85 213 Klanten geven ons een
4.9
powered by Google
js_loader
Watercrematie - De Dageraad Uitvaartverzorging

Watercrematie/resomeren

Een duurzaam alternatief voor crematie of begraven

Een watercrematie is op het moment toegestaan in Canada en de VS. Waarschijnlijk binnenkort ook in Nederland. Voor nu is alleen nog begraven en cremeren mogelijk.

Het lichaam wordt hierbij opgelost in water met kaliumhydroxide. De belofte van watercrematie is dat het stukken duurzamer is dan begraven en cremeren. Sleeping with the fishes, wordt dit jouw eindbestemming?

Het proces

Watercrematie wordt ook wel resomeren of aquameren genoemd. Het lichaam wordt opgelost in een loogbad van water en kaliumhydroxide. In dit bad, dat op 150 graden Celsius en onder hoge druk wordt gebracht, wordt ons lichaam in vier uur tijd afgebroken tot de bouwstenen waaruit we zijn opgebouwd.

Voor een groot deel bestaan we uit water. Daarnaast bestaat veel van ons lichaam uit proteïnen dit worden aminozuren en onze vetten verzepen.

Onze botten en tanden vergaan niet. Bij resomeren is ervoor gekozen om deze te vermalen tot helder wit poeder. Dit wordt vervolgens meegegeven aan de nabestaanden. Siliconenborsten, pacemakers en kunstheupen blijven achter en kunnen worden gerecycled.

Het restwater, dat vrij is van DNA en waarvan de pH-waarde met zuur wordt teruggebracht naar een onschadelijk niveau, wordt afgevoerd via het riool. Terug naar de rivieren.

 

Wat te doen bij het overlijden van een dierbare?

  1. Breng u (huis)arts op de hoogte.
  2. Breng uw familie en vrienden op de hoogte van het overlijden.
  3. Neem contact met me op (bereikbaar 24/7).
  4. Ik kom langs om de wensen te bespreken voor de uitvaart.
  5. U ontvangt een kostenopgave op basis van de uitvaartwensen.
  6. Ik zal zorg dragen voor een persoonlijke uitvaart en een waardig afscheid.
foto in een cirkel Rashida Alberts

U kunt ons dag en nacht bellen bij een overlijden

Bel direct bij overlijden of stuur een bericht naar:

Het ritueel

Het proces van watercrematie verloopt vergelijkbaar met reguliere crematie. Net zoals in een crematieoven, wordt het lichaam in de resomator gevoerd, met behulp van een inschuifbaar rooster. Vervolgens wordt de deur gesloten en stroomt de binnencabine vol met de wateroplossing. Er wordt geen kist mee ingevoerd, hout lost namelijk niet.

Een alternatief dat zich nog in de onderzoeksfase bevindt, is humusatie oftewel het composteren van lichamen. Deze vorm ligt heel dicht tegen het natuurlijke proces aan, en hierbij worden alle nutriënten uit het lichaam benut om bron te kunnen zijn voor nieuw leven. Eeuwig voortleven dus.

De ram staat voor kracht en een vechter
foto in een cirkel Rashida Alberts

U kunt ons dag en nacht bellen bij een overlijden

Bel direct bij overlijden of stuur een bericht naar:

Uitvaart aanvragen