Crematie
Crematorium voor de uitvaart
Uw dierbare is overleden en u, als nabestaande bent opzoek naar een crematorium voor de uitvaart. Na even wat speurwerk zult u er snel achter komen dat in land heel wat crematoria zijn. Ook als u alleen zou kijken naar één locatie. Neem bijvoorbeeld Amsterdam. Daar zijn al 4 crematoria. En Almere, stukken kleiner heeft twee locaties.
Naast de diversiteit aan locaties is er ook veel qua mogelijkheden als u denkt aan de invulling van de afscheidsplechtigheid. De laatste jaren zien wij in de uitvaart een grote verschuiving plaatsvinden. Waar voorheen een begrafenis meer werd aangevraagd. Is de crematie steeds populairder aan het worden.
Rashida Alberts, adviseert bij een crematie
Rashida Alberts is in haar functie als uitvaartverzorger op veel locaties geweest. Zij kan u daardoor ook goed adviseren. Elke locatie heeft zijn eigen regels en gewoontes. In goed overleg is veel mogelijk.
Veel locaties bieden, als dat op voorhand wordt aangegeven, de kans om uw dierbare tot aan de ovenruimte te begeleiden. Het is zelf mogelijk om de daadwerkelijke invoer te mogen aanschouwen. Ook hierin zal u goed geadviseerd worden. Het namelijk wel het laatste beeld wat je voor altijd zal bijblijven. En is de invoer van jouw dierbare dat beeld… denk hier goed over na.

Hoe gaat een crematie in zijn werk?
Cremeren is letterlijk het stoffelijk overschot van uw dierbare verbranden. Zodra de oven geopend wordt, word een ieder in de ruimte direct blootgesteld aan de hitte. Dat is ook niet zo gek want een oven moet minimaal tot 800 Celsius worden voorverwarmd. Tijdens het crematieproces loopt de temperatuur op tot 1100 Celsius. Ik krijg vaak de vraag hoelang het verbrandingsproces duurt en of het lichaam volledig verbrand.
Het crematieproces duurt gemiddeld anderhalf uur. Daarna wordt de oven “schoongemaakt”. Bij het zogenaamde schoonmaken, beter bekend als het ruimen van de oven. Worden alle resten die niet verbrand zijn opgevangen in een grote bak. De botten verbranden namelijk niet volledig en ook de metalen delen; denk aan kunstheupen, sieraden enz enz. worden uit de oven gehaald. De botten worden fijn gemalen en het as wordt netjes een maand lang bewaard in het crematorium waar de crematie heeft plaatsgevonden.
Om er zeker van te zijn dat u de juiste as meekrijgt naar huis. Word er voorafgaand aan het crematieproces een vuurvast steentje meegegeven met de overledene. Deze wordt op de uitvaartkist gelegd en blijft het hele proces bij de overledene. Zodra alle as verzameld is, gaat ook het vuurvaste steentje mee. Deze vind u terug in de asbus als u de as komt ophalen. Gemiddeld blijft er ongeveer 3 tot 3,5 liter over aan as na de verbranding.

Na de crematie blijft het as minimaal dertig dagen in het crematorium
In Nederland is het verplicht dat de as minimaal dertig dagen in het crematorium blijft. Wilt u de as toch eerder ontvangen dan is daar uiteraard de mogelijkheid tot. Bespreek dit met de uitvaartleider. Want hier moeten speciale wegen voor bewandeld worden.
Omdat dit overweldigend kan voelen en alle emoties van het immense verlies nog een plekje moet krijgen. Is de 30 dagen rust onder andere in het leven geroepen. Uiteraard is na 30 dagen het verdriet nog steeds voelbaar. Ik kan u helaas niet in tijd uitdrukken hoelang het gaat duren voordat het verlies een plekje krijgt. Bij iedere mijlpijl, verjaardag of feestdag zal uw dierbare gemist worden en is de wond waar u een pleister op heeft geplakt weer voelbaar.
Een andere reden dat u 30 dagen op de as moet wachten is vanwege eventuele justitiële onderzoeken. Gelukkig komt het laatste weinig voor.

Een scala aan mogelijkheden voor de asbestemming
Als we inzoomen op de asbestemming komt u tot de ontdekking dat ook daar weer heel veel mogelijk is. Er is een scala aan mogelijkheden, dit zorgt er niet direct voor dat een keuze maken makkelijker wordt. Al die goedbedoelde opties kunnen benauwd aanvullen. Neem rustig uw tijd. Aan de asbestemming zit geen wettelijk termijn. U heeft dus zeeën van tijd.
Zoals al eerder aangegeven is er heel veel mogelijk met het as van uw dierbare. Tegenwoordig is bijna niks onmogelijk. Er zijn bedrijven die assieraden kunnen maken, kaarshouders, kunst, zandlopers en ga zo maar verder. Daarnaast is het ook mogelijk om de as te versturen naar het buitenland, uitstrooien op water of land. En niet te vergeten het bijzetten in een graf of de urn plaatsen in een columbarium.

Een tattoo zetten met de as van een overledene
Mij is ook weleens de vraag gesteld of de er een tattoo gezet kan worden met de as van een overledene. Dit raad ik sterk af. De as van een overledene is niet steriel. Tijdens het verbrandingsproces komen er diverse stoffen vrij die schadelijk zijn voor het lichaam. Daarnaast moet de inkt van een tattoo steriel zijn. Op het moment dat dit gemengd wordt met de as van uw dierbare. Is de inkt niet meer steriel. Het is dus iets waar u goed over na moet denken.
Ik begrijp dat het idee van uw dierbare zo dichtbij mogelijk bij u dragen fijn en misschien zelfs een troostende gedachtegang is. Het gevoel van nooit echt alleen zijn. En de persoon die de tijdelijke aardse wereld heeft geruild voor het eeuwige paradijs toch dichtbij te hebben.
Een vingerafdruk is dan misschien verstandigere keuze. Deze kunnen wij voor u maken tijdens of na het geven van de laatste zorg. Het mooie van vingerafdrukken is dat deze al zijn gevormd in de baarmoeder. Daar begon de levensreis van jouw dierbare. Iedere vingerafdruk is uniek.

Wij zijn 24/7 bereikbaar via telefoon en e-mail
Stuur een bericht of bel bij overlijden direct met: 06 814 85 213
Telefoon: 06 814 85 213
E-mail: info@dedageraad-uitvaartverzorging.nl